Αφιέρωμα: Αληθινές Ιστορίες

Σε αυτό το αφιέρωμα ασχοληθήκαμε με ταινίες που είναι βασισμένες σε πραγματικά γεγονότα. Σε ιστορίες ανθρώπων που μας συγκλόνισαν, μας απώθησαν, μας συγκίνησαν ή μας εντυπωσίασαν. Enjoy!

  

The Iceman, 2012, σκηνοθεσία: Ariel Vromer

 

Η ταινία ακολουθεί τα βήματα του Richard Kuklinski, πασίγνωστου στο αμερικανικό κοινό εκτελεστή της δεκαετίας του '60, από τη γέννηση μέχρι τη σύλληψη από της μυστικές υπηρεσίες του κράτους. Βασίζεται στα προσωπικά βίντεο του, που γυρίστηκαν κατά την φυλάκισή του μετά από τη 40χρονη καριέρα του στον κόσμο της νύχτας και του θανάτου.

Ταινία προσεγμένη στην σκηνοθεσία, με εξαιρετικές ερμηνείες από τον Michael Shannon ως Richard Kuklinski, την εύθραυστη Winona Ryder ως την επί χρόνια συμβία Debora και τον αξεπέραστο Ray Liotta ως νονό των ναρκωτικών και της πορνογραφίας.  Εξαιρετική μεταφορά στην αισθητική και την ατμόσφαιρα των 60’s, υπέροχη φωτογραφία και μουσική υπόκρουση του Heart of Glass από τους Blondie.

Μαρία Κατσαλήρου

                                                                                                

                                                      

 

 

 

Hunger, 2008, σκηνοθεσία: Steve McQueen

 

Η ταινία παρουσιάζει τις συνθήκες διαβίωσης στην φυλακή Maze Prison της Βορείου Ιρλανδίας το 1981 και επικεντρώνεται  στην πραγματική ιστορία του Bobby Sands, μέλους του Ιρλανδικού Επαναστατικού Στρατού. Ο Sands οδηγεί  σε παρατεταμένη απεργία πείνας τους συγκρατούμενους, ζητώντας την αντικατάσταση του χαρακτηρισμού «εγκληματίας» με εκείνον του «πολιτικού κρατουμένου» αλλά και την χορήγηση κάποιων ελευθεριών από την Βρετανική κυβέρνηση της Thatcher.

Εξαιρετική ερμηνεία από τον Michael Fassbender σε μια ταινία που αποκαλύπτει την απάνθρωπη μεταχείριση των πολιτικά αντιφρονούντων και υπογραμμίζει την δύναμη που κρύβει η ανθρώπινη ψυχή.

Νένα

 

                                                 

 

 

 

Barfly, 1987, σκηνοθεσία: Barbet Schroeder

 

Το 1987, ο σκηνοθέτης Barbet Schroeder έπεισε τον Charles Bukowski να γράψει το σενάριο της επερχόμενης ταινίας του, μιας ημι-βιογραφικής ταινίας για τη ζωή του Bukowski. O Henry Chinaski έχει ως βασική ενασχόληση την κατάποση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ, τους καβγάδες με τον μπάρμαν του μπαρ όπου συχνάζει και την μερική απασχόληση ώστε να κερδίζει τα προς το ζην. Κάποια βράδια όμως το γράψιμο τον κερδίζει για να εκφράσει τα συναισθήματα και τις σκέψεις του για τη ζωή στο χαρτί. Μια νύχτα αποφασίζει να επισκεφθεί ένα παρακείμενο μπαρ για να κεράσει τον εαυτό του μερικά ποτά. Εκεί γνωρίζει την Wanda, μια μοναχική γυναίκα με παρόμοιες μπαρόβιες συνήθειες με τον ίδιο, την οποία και ερωτεύεται. Η Wanda, αποτελεί το alter ego της Jane Cooley Baker, του πρώτου αληθινού έρωτα του ίδιου του Bukowski, ενός έρωτα όμως καταδικασμένου, με την ίδια να καταλήξει νεκρή από αλκοολισμό.

Χριστίνα Καλογεροπούλου 

 

                                                                     

 

 

 

Schindler's List ,1993, σκηνοθεσία : S. Spielberg

 

Ο Όσκαρ Σίντλερ ήταν ένας Γερμανός επιχειρηματίας, κατά τα φαινόμενα ίδιος με τόσους άλλους. Η ιδιαιτερότητά του όμως έγκειται στο ότι κατά την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και εν μέσω των άγριων διώξεων των Εβραίων από τους ναζιστές ομοεθνείς του, εκείνος προσέλαβε "εικονικά" στα εργοστάσιά του, χιλιάδες Εβραίους, γλυτώνοντας του απ' τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.  Η ιστορία αυτού του ανθρώπου, αποτυπώθηκε στο σινεμά με μια ταινία - ορόσημο, μια αντιπολεμική ελεγεία εναντίον της ανθρώπινης βαναυσότητας.  Όπως παρατήρησε και ο ίδιος ο Σπίλμπεργκ, αναφερόμενος στο κορίτσι με το κόκκινο παλτό, χαρακτηριστική φιγούρα της ταινίας: "Η Αμερική, η Ρωσία και η Αγγλία όλοι γνώριζαν για το Ολοκαύτωμα όταν συνέβαινε, και δεν κάναμε τίποτα. Δεν στείλαμε καμία από τις δυνάμεις μας για να σταματήσουμε την πορεία προς το θάνατο, την αδυσώπητη αυτή πορεία προς το θάνατο. Ήταν μια μεγάλη κόκκινη βούλα στο ραντάρ του καθενός, αλλά κανένας δεν έκανε κάτι. Και γι' αυτό ήθελα να προσθέσω το κόκκινο χρώμα."

Έλενα Παναγοπούλου

                                                 

                                                          

 

 

 

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review