Αφιέρωμα: Κινηματογραφικοί έρωτες που… άντεξαν!

Σε αυτό το αφιέρωμα, αποφασίσαμε να ασχοληθούν με κινηματογραφικούς έρωτες που - όπως προδίδει κι ο τίτλος, άντεξαν στο χρόνο. Δηλαδή σε αγάπες που δοκιμάστηκαν, αντιμετώπισαν πολλές δυσκολίες, κι όμως στο τέλος τα κατάφεραν και απέδειξαν πως μερικές φορές, τουλάχιστον στον κινηματογράφο, οι ερωτικές ιστορίες μπορούν να έχουν "Happy End"!

 

Έρωτας δίχως παρόν («The Lake House»), 2006, σκηνοθεσία: Alejandro Agresti

 

 

 

Σε αυτήν την παράξενα ελκυστική ιστορία ο Keanu Reeves και η Sandra Bullock μπλέκουν σε έναν έρωτα παγιδευμένο στο χρόνο. Παρότι το σενάριο αγγίζει τα όρια του σουρεαλισμού, οι σκηνές της ταινίας είναι πολύ δυνατές. Έννοιες, όπως ο χρόνος και το timing αποκτούν έναν ιδιάζοντα ρόλο. Αν τη βάζαμε σε μια κατηγορία, ίσως να την τοποθετούσαμε στις «ξεχωριστές αμερικανιές». Πρωτότυπο love story που ξεπερνά ανυπέρβλητα, ίσως και όχι, εμπόδια. Πόσες φορές άραγε ο χρόνος με την πιο μοντέρνα μορφή του - ως timing - παίζει κυρίαρχο ρόλο στη ζωή μας; Έρωτας σε διαφορετικό... χρόνο, λοιπόν. Γίνεται; 

 

frank_underwood

 

 

 

Πρόγευμα στο Τίφανις («Breakfast at Tiffany’s»), 1961, σκηνοθεσία: Blake Edwards

 

 

 

Η Holly Golightly, ένα πανέμορφο θλιμμένο κορίτσι που σεργιανίζει τη Νέα Υόρκη, χωρίς να χάνει πάρτι και με κύριο σκοπό να βρει τον κατάλληλο πλούσιο γαμπρό για την αποκαταστήσει, και ο Paul Varjak, ένας μποέμ συγγραφέας που έχει χάσει την έμπνευσή του και τον συντηρεί η "διακοσμήτριά" του, αποτελούν το ακαταμάχητο δίδυμο τούτης της λαμπρής ρομαντικής κομεντί των '60's, που άφησε εποχή. Η Holly αρνείται να ανήκει σε οποιονδήποτε, αρνείται να αφήσει τον εαυτό της να αγαπηθεί ειλικρινά, πεπεισμένη πως σε τούτο τον κόσμο η κοινωνική ανέλιξη και τα χρήματα, είναι η μόνη λύση για μια ευτυχισμένη ζωή. Ή μήπως όχι; Μήπως στην πραγματικότητα, απλώς φοβάται την αγάπη; Εκείνος θα της δείξει πως ναι ανήκει κάπου, ανήκει σε εκείνον, επειδή την αγαπά, πως ναι οι άνθρωποι πραγματικά μπορούν να ερωτευτούν, γιατί μόνο έτσι υπάρχει μια ελπίδα να ευτυχίσουν. Διαχρονικό και ακαταμάχητο.

 

Έλενα Παναγοπούλου

 

 

 

Ανάμεσα σε δύο κόσμους («Upside down»), 2012, σκηνοθεσία: Juan Solanas

 

 

Η ιστορία ξεκινά σε δύο διαφορετικούς πλανήτες που γειτνιάζουν χάρη στα ιδιαίτερα μαγνητικά τους πεδία. Αυτός είναι ο κόσμος στον οποίο και ζει ο Adam, του οποίου η ζωή αλλάζει όταν ένα πρωινό, πηγαίνει για περίπατο και τελικά φτάνει με κάποιο τρόπο πολύ κοντά στον κόσμο που βρίσκεται από «πάνω». Γνωρίζει μια κοπέλα, την Eden, την οποία και ερωτεύεται. Παρόλα αυτά το ρομάντζο δεν διαρκεί για πολύ, καθώς στην προσπάθειά τους να είναι μαζί καταρρίπτουν τους νόμους των κόσμων τους και τελικά χωρίζουν. Είναι αρκετό αυτό για να τους κρατήσει μακριά;  Μια ευχάριστη ταινία - που όμως είχε δυνατότητες για πολλά περισσότερα. Θετικά της στοιχεία είναι τα εξαιρετικά ειδικά εφέ και η πρωτοτυπία του σκηνικού και του περιβάλλοντος στο οποίο διαδραματίζεται.

 

Μαρία Κατσαλήρου

 

 

 

«An Affair to Remember», 1957, σκηνοθεσία: Leo McCarey 

 

 

Πρόκειται για μια από τις κλασσικότερες ρομαντικές ταινίες όλων των εποχών, της οποίας όμως το σενάριο μπορεί να σας φανεί «γνωστό», γιατί από το 1957 το έχουν αναπαράγει ουκ ολίγες φορές. Αυτό που κάνει τη διαφορά σε σχέση με τις υπόλοιπες, είναι η εξαιρετική ερμηνεία των Cary Grunt και Deborah Kerr! Ο Nicky και η Terry γνωρίζονται και ερωτεύονται σε μια κρουαζιέρα, ενώ και οι δύο είναι έτοιμοι να παντρευτούν κάποιους άλλους. Αποφασίζουν όμως να διαλύσουν τις σχέσεις τους και να ζήσουν μαζί! Είναι τόσο εύκολο αυτό; Όχι, καθώς η ζωή παίζει μερικές φορές τα μεγαλύτερα παιχνίδια, και το happy end φαντάζει μακρινό! Ή μήπως όχι;

 

Νένα

 

 

 

Τα φτερά του έρωτα («Der Himmel über Berlin»), 1987, σκηνοθεσία: Wim Wenders 

 

 

 

Στοιχειοθετημένα στο Βερολίνο, «Τα Φτερά του Έρωτα», ακολουθούν δύο αγγέλους τον Damiel και τον Cassiel, οι οποίοι παρατηρούν τους ανθρώπους τριγύρω, ακούν τις σκέψεις τους και προσπαθούν να απαλύνουν τις μοναχικές ψυχές τους. Κάποια στιγμή όμως ο Damiel αποφασίζει να απαρνηθεί την αθανασία και να γίνει άνθρωπος, για να μπορέσει να βιώσει όλα όσα βιώνουν οι άνθρωποι. Αφορμή γι’ αυτή του την απόφαση, στέκεται ο έρωτας που αρχίζει να νιώθει για τη Marion, μια μοναχική ακροβάτη τσίρκου. Ο θνητός πλέον Damiel, συναντά τη Marion πρώτη φορά σε ένα μπαρ, και οι δυο τους χαιρετιούνται με μια παράδοξη οικειότητα. Έχοντας απαρνηθεί την αθανασία, ο Damiel μπορεί επιτέλους να ζήσει τον έρωτά του και να βιώσει στο έπακρο τα βαθιά συναισθήματα που του προκαλεί η ύπαρξη της Marion. 

 

Χριστίνα Καλογεροπούλου 

 

 

 

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review