The Black Keys

Εν όψει της επετείου του 20ου Rockwave Festival, οι ''The Black Keys'' είναι ένα από τα συγκροτήματα που θα ανέβουν φέτος στη σκηνή του. Για το συγκρότημα, η μεγάλη αναγνωσιμότητα ήρθε περίπου το 2011 με το album ''El Camino''. Έχουν όμως κάνει πολλά ενδιαφέρονται πράγματα τόσο πριν όσο και μετά το album του '11. Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή.


Οι '' The Black Keys'' είναι ένα duo από το Arkon του Ohio. Τα αγόρια μας, ο Dan Auerbach (κιθάρα, φωνητικά, μπάσο, πλήκτρα) και Patrick Carney (τύμπανα) γνωρίστηκαν στην εφηβεία τους, λόγω των μικρότερων αδερφών τους, παρακολουθώντας έναν αγώνα ποδοσφαίρου.

 

Το ντουέτο από το Ohio μάς χάρισε το πρώτο του album το 2002. Tο "The Big Come Up" ηχογραφήθηκε από το συγκρότημα στο υπόγειο του σπιτιού του Patrick και κυκλοφόρησε 3 μήνες μετά, με την παραγωγή να γίνεται από τον ίδιο (όπως και στα επόμενα 4 albums). To "The Big Come Up" έδειξε από την αρχή ότι αυτοί οι δυο αμερικανοί έχουν κάτι πολύ ιδιαίτερο στον ήχο τους, και ότι θα μας χαρίσουν μαγικές μουσικές στιγμές. Περιείχε πρωτότυπα διαμαντάκια όπως ''Ι'll be your man'' , ''240 years before your times'', '' heavy soul'', αλλά και όμορφους πειραματισμούς πάνω σε ιερά τέρατα όπως το '' she said, she said'' από τους Beatles.


Tο επόμενο album τους κυκλοφορεί ένα χρόνο μετά. Οι Βlack Keys κάνουν ξανά την εμφάνισή τους με το "Thickfreakness", που παρέμεινε στον ίδιο blues rock ήχο του προκατόχου του. Κομμάτια όπως το ''hurt like mine'', '' thickfreakness'', ''midnight in her eyes'' , ''hard row'' και φυσικά το ''set you free'', ξεχώρισαν από το album, και ήταν ο λόγος που έκανε πολλούς να συγκρίνουν το συγκρότημα, με ένα άλλο duo, που τότε δεν είχε τραβήξει ακόμη χωριστούς δρόμους - τους The White Stripes (ίσως για αυτό και ο ίδιος ο Jack έχει μια μικρή εμπάθεια!).


Το Σεπτέμβριο του 2004 το συγκρότημα δημοσίευσε το τρίτο του album "Rubber Factory", ο τίτλος του οποίου κρύβει μια ενδιαφέρουσα ιστορία! Tο συγκρότημα δεν είχε πλέον τη δυνατότητα να συνεχίσει να ηχογραφεί στο υπόγειο του Carney, κι έτσι αποφάσισαν να φτιάξουν ένα πρόχειρο στούντιο σε ένα κτήριο ενός εγκαταλελειμμένου εργοστασίου που κατασκεύαζε ρόδες αυτοκινήτων! Tο "Rubber Factory" είχε κομμάτια όπως το ''girl on my mind'', ''10 A.M. automatic'', '' till I get my way'' μια διασκευή του ''grown so ugly'' του Robert Pete Williams και φυσικά το υπέροχο '' the lengths''!


Ύστερα από ένα διάλειμμα δύο χρόνων, το συγκρότημα επιστρέφει και πάλι στο οικείο υπόγειο του drummer και κυκλοφορεί το "Magic Potion", με τις ευλογίες της δισκογραφικής εταιρίας στην οποία παραμένουν έως σήμερα. Το ''μαγικό φίλτρο'' είναι ένα album για το οποίο το συγκρότημα είναι λιγότερο περήφανο σε σύγκριση με τις άλλες μουσικές δουλειές τους, περιείχε και αυτό όμως διαμαντάκια πέρα από τα singles ''just got to be'' ,''your touch'', '' you are the one'', όπως τo ''just a little heat'', ''give your heart away'' , ''goodbye Babylon'' και άλλα.


"Attack and Release" και έτος 2008, ένα ορόσημο για το συγκρότημα, καθώς την παραγωγή του album αναλαμβάνει πλέον ο Brian Burton ( Danger Mouse), συμμετέχοντας παράλληλα και σε κάποιες ηχογραφήσεις του συγκροτήματος. Το πέμπτο album του συγκροτήματος μας σύστησε κομμάτια όμως το ''strange times'', '' I got mine'' και '' same old time'' αλλά και τα ''oceans and streams'', ''psychotic girl'', ''lies'' και άλλα, ανοίγοντας το δρόμο για τα 3 Grammy awards που τους χάρισε το "Brothers" 2 χρόνια αργότερα.

 

 

"Brothers" λοιπόν! Ένα από τα πιο ώριμα albums της μπάντας, ξεκίνησε με την ηχογράφηση του ''next girl'' και ήταν το τραγούδι που έδωσε την κατεύθυνση για το ύφος που θα είχε το album. Από το "Brothers"  κυκλοφόρησαν δυο singles: το ''tighten up'' - το οποίο ηχογραφήθηκε τελευταίο και έγινε το πιο πετυχημένο single τους μέχρι τότε, και το ''howlin' for you''. 'Ήταν ακόμη ένα album που όλα τα κομμάτια που περιείχε ξεχώρισαν, με κυριότερα το ''too afraid to love you'', '' the go getter'' , ''black mud'' , '' everlasting light'' , ''the cent pistol'' και '' unknown brother'', κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ήταν υποψήφιο για πέντε Grammy awards το 2011.


Ένα χρόνο μετά το "Brothers", οι Black Keys επιστρέφουν με το "El Camino" - στη σύνθεσή του συμμετείχε και ο Mouse. Το ''EL Camino'' ήταν το album που τους έκανε γνωστούς στο ευρύ κοινό. Τα πέντε από τα έντεκα κομμάτια που περιείχε ανακοινώθηκαν ως singles. Ως lead single κυκλοφόρησε το ''lonely boy'', χάρη στο οποίο το συγκρότημα πρόσθεσε άλλο ένα Grammy στο ενεργητικό του, και ακολούθησαν τα ''gold on the ceiling'', ''dead and gone'', ''run right back'' και ''little black submarines''.

 

Το ''EL Camino'' χάρισε στη μπάντα ένα ακόμη Grammy ως το καλύτερο rock album για το 2013. Με την κυκλοφορία του "El Camino" το 2011, το συγκρότημα έκανε την πρώτη μεγάλη και παγκόσμια περιοδεία του έχοντας ως support acts συγκροτήματα όπως Band of Skulls, Arctic Monkeys, Tame Impala, Tegan and Sara και άλλα.


Και μετά (και) ο Dan χώρισε και κάπως έτσι ήρθε το "Turn Blue". Ένα album με παραγωγή που έγινε και πάλι από τον Mouse. Πολύ ατμοσφαιρικό με όμορφα falsetto, αργά και ρυθμικά solos και έντονα blues στοιχεία. Το τελευταίο album τους ξεκινά και τελειώνει εξίσου εντυπωσιακά με το ''The Weight of Love'' και ''Gotta get Away'' αντίστοιχα. Από τo turn blue κυκλοφόρησαν πέντε singles: ''fever'', ''turn blue'',''bullet in brain'', ''gotta get away'' και ''wait of love''. Πολύ ενδιαφέρουσες συνθέσεις είναι επίσης τα ''10 lovers'', ''in time'', ''year in review'' και ''waiting on words''.

 

Το συγκρότημα ξεκίνησε περιοδεία το Μάιο του 2014 έχοντας ως support acts τους Cage The Elephant και τον Jake Bugg, και θα έχουμε τη χαρά να τους δούμε στις 30 Μαϊου!

 

 

 

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review