Polka dots

Η αγγλική φράση Polka Dots σημαίνει πουά. Το πουά ύφασμα είναι το ένα από το δύο κύρια υλικά της κατασκευής. Το άλλο είναι το ξύλο. Μπορείς να μαντέψεις ποιο είναι το αντικείμενο, που υπάρχει σε κάθε σπίτι, είναι ξύλινο, και ταυτόχρονα ένα τμήμα του μπορεί να είναι ντυμένο με ύφασμα – ακόμη και πουά;

 

Η απάντηση είναι η καρέκλα! 

Η κατασκευή μας λοιπόν, είναι η μεταποίηση μιας ξύλινης καρέκλας. 

 

Τι θα χρειαστείς: 

1Ξύλινες καρέκλες: Θα τις βρεις σε κάποια αποθήκη ή παρατημένες δίπλα από κάποιον κάδο απορριμμάτων. Το πόσες καρέκλες θα μεταποιήσεις θα εξαρτηθεί από τις αντοχές και το budget σου. Σε αυτή την κατασκευή τα υλικά αρκούν για 2-3 καρέκλες.

Πρόσεξε οι καρέκλες που θα διαλέξεις να είναι από ατόφιο ξύλο, και όχι από συμπιεσμένο πολτό ξύλου. Ο πολτός ξύλου δεν απορροφά τη μπογιά, επομένως είναι πολύ πιθανό να ξεφλουδίσει. 

2Τριβείο ή γυαλόχαρτα (ογδοντάρι ή εξηντάρι)

3. 250 ή 500 ml βελατούρα* : θα τη βρεις σε χρωματοπωλείο

Εδώ βάζω * γιατί η βελατούρα είναι κάτι το οποίο θα χρειαστείς, μόνο αν οι καρέκλες σου είναι ήδη περασμένες με κάποιο καφέ βερνίκι ή άλλο χρώμα.

 

Η φιλοσοφία της βελατούρας:

Οποιοδήποτε χρώμα φαίνεται πιο όμορφο και καθαρό, όταν απλώνεται πάνω σε μια λευκή επιφάνεια. Έτσι κι εμείς, σε περίπτωση που δεν έχουμε ξύλινη επιφάνεια σε ανοιχτή απόχρωση, προσπαθούμε να τη δημιουργήσουμε. Σε αυτό μας βοηθά η βελατούρα, η οποία έχει άσπρο χρώμα και δημιουργεί κατάλληλη προσροφητική επιφάνεια για να εφαρμόσουμε στη συνέχεια το ελαιόχρωμα (λαδομπογιά).

 

Ας συνεχίσουμε με τα υλικά… 

 

4. 250 ή 500 ml ελαιόχρωμα (λαδομπογιά) για ξύλο: Θα το βρεις σε χρωματοπωλείο (μέσο κόστος 4-8 ευρώ). Διάλεξε ένα χαρούμενο και φωτεινό χρώμα για να δώσεις ένταση και style στις καρέκλες που θα φτιάξεις.

Όμως, οφείλω να σε προειδοποιήσω – γιατί την πάτησα και εγώ, ότι όσο πιο ανοιχτό είναι το χρώμα που θα διαλέξεις, τόσο περισσότερα «χέρια» θα χρειαστεί να περάσεις τον ξύλινο σκελετό της καρέκλας. Ωστόσο, το αποτέλεσμα σίγουρα θα σε ανταμείψει!

 

5. White spirit: θα το βρεις και αυτό σε χρωματοπωλείο. Σου χρειάζεται για να αραιώσεις την βελατούρα και τη λαδομπογιά, αλλά και για να καθαρίσεις τα πινέλα σου. 

6. Ύφασμα καμπαρτίνα: Θα το βρεις σε μαγαζιά για υφάσματα. Οι μικρότερες διαστάσεις που μπορείς να ζητήσεις είναι 2Χ0,5 μέτρα (μέσο κόστος 5 ευρώ).

7. Γέμισμα για το κάθισμα: θα το βρεις σε μαγαζιά με μαξιλάρια.

8. Καρφωτικό: Εννοώ το μηχανηματάκι που μοιάζει με το συρραπτικό, αλλά χρησιμοποιείται σε επίπεδες επιφάνειες σχεδόν κάθε τύπου.

9. Τα εργαλεία σου: πινέλα (μεσαίου μεγέθους και πωλούνται σε χρωματοπωλεία), ψαλίδι (για να κόψεις το ύφασμα), παλιό βαμβακερό κομμάτι ύφασμα (για να ξεσκονίσεις τις καρέκλες κατά τη διάρκεια και στο τέλος του τριψίματος).

10. Πολλή υπομονή και μεράκι!

 

Είσαι έτοιμος/η για σκληρή δουλειά; Ας ξεκινήσουμε!

Η διαδικασία είναι απλή, αλλά χρονοβόρα.

 

Για τον ξύλινο σκελετό:

1. Αφαίρεσε το κάθισμα της καρέκλας (μαξιλαράκι ή ψάθα), έτσι ώστε να απομονώσεις τον ξύλινο σκελετό, τον οποίο θα βάψεις.

2. Τρίψε τον ξύλινο σκελετό με το γυαλόχαρτο ή το τριβείο ώσπου να χάσει τη γυαλάδα που του έχει δώσει το βερνίκι. Φρόντισε να ξεσκονίζεις συχνά την καρέκλα, έτσι ώστε να είναι ξεκάθαρο ποια σημεία χρειάζονται επιπλέον τρίψιμο. 

 

 

 

 

3. Αφού τελειώσεις με το τρίψιμο, είναι ώρα για τη βελατούρα. Φτιάξε το διάλυμα με βελατούρα και white spirit, σύμφωνα με τις αναλογίες που αναγράφονται πάνω στη συσκευασία της βελατούρας.

4. Περνά τον ξύλινο σκελετό τουλάχιστον 2 «χέρια» βελατούρα. Φρόντισε να στραγγίζεις το πινέλο σου κάθε φορά που το βουτάς στο διάλυμα. Έτσι, θα αποφύγεις  τα σταξίματα. 

 

 

 

 

5. Αφού στεγνώσει η βελατούρα, φτιάξε το διάλυμα της λαδομπογιάς και του white spirit με την ανάλογη αραίωση σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας της λαδομπογιάς. Περνά την καρέκλα τόσα «χέρια» μπογιά (τουλάχιστον 2), όσα θεωρείς ότι χρειάζεται προκειμένου να είναι ομοιογενές το χρώμα. Και σε αυτή την περίπτωση πρόσεξε τα σταξίματα. 

 

 

 

 

Είναι πολύ σημαντικό να αφήνεις να στεγνώνει κάθε «χέρι» βελατούρας ή μπογιάς σύμφωνα με την συγκεκριμένη ώρα που αναγράφεται στις οδηγίες (από 18-24 ώρες).

 

Για το κάθισμα:

1. Απομόνωσε την ξύλινη βάση του καθίσματος – κάτι σαν μικρή τάβλα.

2. Βάλε πάνω σε αυτήν το γέμισμα για το κάθισμα, με σκοπό να δημιουργήσεις ένα μαξιλαράκι.

3. Πάνω από το γέμισμα τοποθέτησε το ύφασμα, του οποίου το εμβαδόν θα πρέπει να είναι τέτοιο ώστε να γυρίζει και από την κάτω μεριά της ξύλινης βάσης. 

4. Κάρφωσε το επιπλέον κομμάτι υφάσματος που γυρίζει από την κάτω μεριά του καθίσματος με το καρφωτικό. 

 

 

 

 

5. Τοποθέτησε το καθισματάκι στη θέση του στον ξύλινο σκελετό.

Ένας πιο δαπανηρός αλλά εύκολος τρόπος να φτιάξεις τα καθισματάκια, είναι να δώσεις το ύφασμά σου σε έναν ταπετσέρη και να σου τα φτιάξει εκείνος.

 

Voila!

 

 

 


~ Special Thanks ~

Θέλω να ευχαριστήσω τη Χαρούλα που μου χάρισε τις καρέκλες, καθώς επίσης τη Sara, τη Λούλα, τον George και το Γιώργο για την παρέα αλλά και τη βοήθεια στο τρίψιμο και το βάψιμο.

 

 

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review