Διαβάζοντας την Metropolis της Thea Von Harbou

Μια φουτουριστική ελεγεία για τη σημασία της συμπόνιας και της συμφιλίωσης

 

This book is not of today or of the future.

It tells of no place.

It serves no cause, party or class.

It has a moral which grows on the pillar of understanding:

"The mediator between brain and muscle must be the Heart."

- T. vH.

 

Στην Metropolis, μια μακρινή πόλη που θα μπορούσε να είναι η μελλοντική εικόνα μίας οποιασδήποτε σύγχρονης πόλης του κόσμου, βασιλεύει η απολυταρχία. Ο κόσμος είναι χωρισμένος σε δύο κοινωνικές τάξεις: την εργατική που απασχολείται ολημερίς με τη λειτουργία και τη συντήρηση γιγαντιαίων μηχανών που τροφοδοτούν την πόλη με ηλεκτρισμό και λοιπές παροχές, κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας, και την τάξη των λογίων οι οποίοι εργάζονται σε ποικίλες δραστηριότητες υπό το άγρυπνοι μάτι του Joh Fredersen, του μονάρχη της Metropolis.


Η ήσυχη ζωή στην Metropolis, διαταράζεται όταν μία ομάδα φτωχών παιδιών από την εργατική τάξη, με οδηγό μία μυστηριώδη ονόματι Maria, επισκέπτεται έναν από τους αιθέριους κήπους αναψυχής στους οποίους συχνάζει ο γιός του Joh Fredersen, Freder.

 

 

Η συνάντηση αυτή γεννά στην καρδιά του Freder την ανάγκη να δει πραγματικά τα βάσανα και τις ανάγκες του κόσμου που βρίσκεται έξω από την σφαίρα του πλούτου και της άνεσης μέσα στην οποία τον παγίδευσε ο πατέρας του.

 

Με βιβλικές αλληγορίες, η Thea Von Harbou διηγείται ένα παραμύθι για το επικείμενο τέλος του κόσμου, το οποίο θα προέλθει από την απληστία του ανθρώπου και την ανάγκη του να κυριαρχεί με κάθε μέσο σε ότι τον περιβάλλει. Μπορεί η συμπόνια και η ευαισθησία να κερδίσει την στεγνή λογική και τον υλισμό της καθημερινότητας; Μια νέα Αποκάλυψη, στην οποία καλείται ο κόσμος να επιλέξει ανάμεσα στην πίστη στην καλοσύνη των γύρω του και το ατομικό καλό.


Ζωντανές εικόνες και λεπτομερείς περιγραφές τοπίων και χώρων που συνθέτουν ένα σκηνικό πολλές φορές ειδυλλιακό και άλλες φορές αποτρόπαιο. Με όμορφα νοήματα και αισιόδοξο περιεχόμενο, που αφήνει στον αναγνώστη την ικανοποίηση της κάθαρσης μετά από τον φόβο και τον έλεο, και την ενατένιση ενός καλύτερου μέλλοντος που θα χτιστεί στην μαζική ανθρώπινη προσπάθεια και συναδελφικότητα.

 

 

 

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review