Έγκλημα και Τιμωρία

Διαπράττεται ένα διπλό έγκλημα με θύματα τη γριά τοκογλύφο Αλιόνα Ιβάνοβνα και την ανήμπορη αδερφή της. Ο θύτης δεν είναι άλλος από τον Ρασκόλνικωφ, φοιτητή στην Αγία Πετρούπολη, που διαμένει σ' ένα διαμέρισμα υπό άθλιες συνθήκες διαβίωσης, εξαιτίας της άσχημης οικονομικής του κατάστασης.

 

Ο λόγος για τον οποίο οδηγείται στο έγκλημα δεν είναι άλλος από την ιδέα που τον διατρέχει πως είναι εκλεκτός και πως μόνο οι εκλεκτοί έχουν το δικαίωμα να δολοφονήσουν, προκειμένου να εξυγιανθεί ο κόσμος. Επομένως, όντας εκλεκτός έχει κάθε δικαίωμα να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια προκειμένου να «σωθεί» ο πλανήτης από τους νοσηρούς.

 

Τι ακολουθεί όμως το έγκλημα; Γίνεται σαφές, πως η απάντηση είναι μία τιμωρία. Στην περίπτωση του ήρωα μας, ποιος θα τον τιμωρήσει ή τίνι τρόπω θα τιμωρηθεί;


Τα πρόσωπα του περίγυρου του φαίνονται ανίκανα να τον επικρίνουν και να τον οδηγήσουν με τις πράξεις τους στην ομολογία του εγκλήματος του. Η αδερφή του βρίσκεται εν αναμονή ενός γάμου από συμφέρον με τις ευλογίες της μητέρας τους για να ξεφύγουν από την φτώχεια. Αυτός που επίκειται να παντρευτεί την αδερφή του είναι ένας αριβίστας που υπολογίζει τα πάντα με το χρήμα. Ακόμη κι ο καλύτερος του φίλος, δεν καταφέρνει να τον οδηγήσει στην ομολογία, διότι, αν και έχει θετικά στοιχεία ως άνθρωπος, δεν μπορεί να ξεφύγει από τα πάθη του. Ούτε βέβαια η φυματική γειτόνισσα του μπορεί να τον κατακρίνει, πόσο μάλλον να τον πείσει πως με το να ενημερώσει τις αρχές για το διπλό φονικό που διέπραξε θα εξιλεωθεί, καθώς η ίδια όντας ανήμπορη ν 'αντεπεξέλθει στις οικονομικές της υποχρεώσεις, έχει οδηγήσει τα παιδιά της στην επαιτεία και τη μεγαλύτερη κόρη του συζύγου της, Σόνια, στην πορνεία. Ούτε ο διοικητής μπορεί να τον οδηγήσει στην τιμωρία, παρότι εξ' αρχής έχει καταλάβει ότι ο Ρασκόλνικωφ ήταν εκείνος που διέπραξε το διπλό φονικό.

 

 

Εκείνη που μπορεί να τον πείσει να παραδεχτεί ενώπιον του νόμου την αξιόποινη πράξη είναι η Σόνια. Η Σόνια είναι πόρνη στο επάγγελμα, αλλά ο χαρακτήρας της είναι αδαμάντινος, εφόσον αναγκάζεται παρά τη μόρφωσή της να εκδίδεται για να βοηθήσει την οικογένεια της, είναι προσηνής και γλυκιά. Είναι εκείνη στην οποία ομολογεί πρώτα το έγκλημά του και η οποία δεν τον επικρίνει, τουναντίον τον προτρέπει να το ομολογήσει στη διοικητική αρχή της Πετρούπολης. Αρχικά, αρνείται ν' ακολουθήσει τη συμβουλή της, αλλά συνειδητοποιεί πως ο δρόμος είναι μονόδρομος, και καταλήγει στην πόρτα του διοικητή. Η Σόνια είναι παρούσα σ' όλη την πορεία του Γολγοθά του, μέχρι την ώρα της αποκάλυψης του εγκλήματος και εν τέλει της καταδίκης του.


Στο τέλος που ο συγγραφέας παρουσιάζει τον Ρασκόλνικωφ στις φυλακές στη Σιβηρία, αφήνεται να εννοηθεί πως η Σόνια και ο Ρασκόλνικωφ ενώνονται με αισθήματα αγάπης, και είναι αυτό που του δίνει τη δύναμη ν' αντέξει στη φυλακή. Βέβαια, τελειώνει απότομα την ιστορία λέγοντας πως κάπου αλλού ξεκινά μια ιστορία αγάπης αυτών των δύο κι εδώ τελειώνει η ιστορία εγκλήματος που περιέγραφε.

 

Ο Ντοστογιέφσκι γίνεται ένας εξαιρετικός ηθογράφος, καθώς διαγράφει το ήθος των ηρώων του σ' όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους, φωτίζει όλες τις πλευρές του χαρακτήρα τους.

 

Επίσης, προβάλλει με περιγραφικό τρόπο τη φτώχεια και την εξαθλίωση της τσαρικής Ρωσίας, άλλωστε τόσοι περιθωριακοί άνθρωποι παρελαύνουν από το έργο του. Γενικότερα, θα χαρακτήριζα το μυθιστόρημα του ηθογραφικό και ταυτόχρονα νατουραλιστικό, καθώς από τη μία σκιαγραφεί το χαρακτήρα των πρωταγωνιστών του, ενώ από την άλλη αποτυπώνει με ωμό τρόπο την πραγματικότητα της εποχής του.

 

 

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review