Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου

Σε ένα χωριό της Κολομβίας, πολλά χρόνια πριν από το έτος 1981 όπου εκτυλίσσεται το μυθιστόρημα, γίνεται ένα άγριο φονικό. Θύμα είναι ο Σαντιάγο Νασάρ, ένας αρκετά ευκατάστατος νέος περίπου στην ηλικία των 21. Οι δολοφόνοι του δεν είναι άλλοι από τους δίδυμους αδερφούς, Πέδρο και Πάμπλο Βικάριο. Η αιτία που τους οδήγησε σε αυτή τους την απόφαση είναι μία: να τον τιμωρήσουν επειδή προσέβαλε την τιμή της οικογένειας. Τι είδους όμως τιμή καταπάτησε;


Η απάντηση σ' αυτήν την ερώτηση αποκαλύπτεται σύντομα μέσα στο μυθιστόρημα. Το βράδυ πριν τη μοιραία δολοφονία, είχε προηγηθεί ο γάμος της μικρότερης αδερφής των διδύμων μ' έναν πάμπλουτο ξενομερίτη και ο γαμπρός είχε καλέσει όλο το χωριό, ενώ την επόμενη ημέρα επρόκειτο να επισκεφθεί ο επίσκοπος τον τόπο τους, οπότε βρίσκονταν παράλληλα σε προετοιμασία για την υποδοχή του οι τοπικοί άρχοντες, μαζί και όλοι οι κάτοικοι. Τα δύο αυτά γεγονότα στέκονται αρωγοί στην εξιχνίαση των αιτιών του εγκλήματος. Την πρώτη νύχτα του γάμου ο γαμπρός ανακαλύπτει πως η γυναίκα που παντρεύτηκε δεν ήταν παρθένα, και μην αντέχοντας την ντροπή την επιστρέφει σπίτι της, όπου αποκαλύπτει στ΄ αδέρφια της τον υπαίτιο, που δεν ήταν άλλος από τον Σαντιάγο Νασάρ.

 

Από την ώρα της αποκάλυψης και εξής, αποφασίζουν να εκδικηθούν τον Νασάρ αφού ατίμασε την αδερφή τους, και παίρνουν μαχαίρια από την αποθήκη του φτωχικού σπιτιού τους για να ξεπλύνουν την ατιμία με αίμα. Ωστόσο δεν κρατούν μυστικό από κανέναν το σχέδιο τους. Τουναντίον το ανακοινώνουν σ΄ όποιον βρεθεί στο διάβα τους, με πρώτη την ιδιοκτήτρια του μπαρ του χωριού - η οποία ενώ αρχικά δυσπιστεί, στη συνέχεια πείθεται, ενώ από στόμα σε στόμα διαδίδεται σ΄ όλη την μικρή κοινότητα. Λίγοι δίνουν σημασία και προσπαθούν με κάθε τρόπο να ενημερώσουν τον Νασάρ να προφυλαχθεί, παρότι εκείνος την προκειμένη στιγμή ενδιαφέρεται να δει από κοντά τον επίσκοπο, άλλοι πάλι συναινούν στην απόφαση των δολοφόνων, ενώ κάποιοι, με προεξάρχοντες τους τοπικούς άρχοντες, δεν δίνουν σημασία, καθώς είναι απασχολημένοι με τις ετοιμασίες για την έλευση του επισκόπου ή θεωρούν πως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να εμποδίσουν τους αδερφούς και να προειδοποιήσουν τον Νασάρ να φυλάγεται. Ανεμπόδιστοι διαπράττουν τελικά το προαναγγελθέν και αναμενόμενο έγκλημα.

 

 

Αξίζει να σημειωθεί πως ο συγγραφέας είναι αυτός που αφηγείται την ιστορία σε πρώτο πρόσωπο, είναι παρών καθ' όλη τη διάρκεια της πλοκής, παρεμβαίνει πολλές φορές και υπερπηδά τις χρονικές βαθμίδες, καθώς μπλέκει το δραματικό χρόνο του μυθιστορήματος με το παρόν του. Ακόμη, σου δίνει την αίσθηση πως πρόκειται για ένα είδος ντοκιμαντέρ, όπου ο συγγραφέας σαν δημοσιογράφος συνεντευξιάζει τα πρόσωπα του μυθιστορήματος, προκειμένου να τον βοηθήσουν στην εξεύρεση των αιτιών του εγκλήματος.


Τα πρόσωπα διαδραματίζουν όλα, ακόμη και τα πιο ασήμαντα, καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της πλοκής του έργου, από τη μητέρα του θύματος που είχε αποδώσει σε καλό οιωνό το όνειρο της νύχτας πριν το έγκλημα, μέχρι και τη νύφη που με την αποκάλυψη του μυστικού της ξεκίνησε η αρχή του τέλους της ζωής του Σαντιάγο.

 

**
Κλείνοντας το παρόν άρθρο θα ήθελα να επισημάνω πως το μυθιστόρημα αναφέρεται σ' ένα πραγματικό έγκλημα που διαπράχθηκε στην Κολομβία, την ιδιαίτερη πατρίδα του συγγραφέα, περίπου 30 χρόνια πριν την συγγραφή του παρόντος έργου, και ο συγγραφέας την αναδιηγείται έχοντας την βιώσει από κοντά. Μέσα από το μυθιστόρημα του προβάλλει τα τότε επικρατούντα ήθη, τις αντιλήψεις των ανθρώπων της επαρχίας, καθώς και τις δομές λειτουργίας μιας μικρής κοινότητας. Γι΄ αυτό του το μυθιστόρημα τιμήθηκε με το νόμπελ λογοτεχνίας το 1982.

 

 

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review