Ο φύλακας στη σίκαλη

Ένα βιβλίο γραμμένο από τον D.J. Salinger για την παιδική αθωότητα και την ενηλικίωση. Ο μυστηριώδης συγγραφέας γεννημένος στη Νέα Υόρκη το 1919, ξεκινά να γράφει το ''Catcher in the Rye'', ένα έργο σχεδόν αυτοβιογραφικό, στις αρχές του 1940, εκδίδεται όμως περίπου δέκα χρόνια αργότερα.

 

 

Το μυθιστόρημα έχει ως φόντο την πόλη της Νέας Υόρκης και τοποθετείται χρονολογικά στη δεκαετία του πενήντα, όπου o κεντρικός ήρωας, ο Χόλγκεν - ένας σκεπτικός και μοναχικός έφηβος, αποβάλλεται από το σχολείο του δύο εβδομάδες πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων. Ο νεαρός που είναι μέλος μια πολυμελούς οικογένειας, έχοντας αδυναμία στη μικρότερη αδερφή του αποφασίζει να περάσει κρυφά από το πατρικό του πριν επιστρέψει για τις διακοπές, για να τη χαιρετήσει. Η μικρή όμως αρνείται να τον δεχτεί επειδή το έχει σκάσει από το σχολείο του, και έτσι ο Χόλγκεν ξεκινά μια περιπλάνηση στη Νέα Υόρκη, αναμένοντας τη μέρα που θα κλείσει το σχολείο του για τα Χριστούγεννα ώστε να μπορέσει να επιστρέψει σπίτι.

 

Ο Salinger περιγράφει με γλαφυρότητα το ταξίδι αυτογνωσίας του νεαρού Χόλγκεν, παρουσιάζοντας λεπτομερώς τους ανθρώπους που συναντά και τις συναναστροφές του μαζί τους. Εμβαθύνει στην ψυχοσύνθεση του ήρωα παρουσιάζοντας μια εικόνα ενός εφήβου που είναι απογοητευμένος, αφού αποβάλλεται από άλλο ένα σχολείο, και συνάμα προδομένος από τις ανθρώπινες σχέσεις. Για αυτό, τόσο το ύφος όσο και η γλώσσα που χρησιμοποιεί προσομοιάζει με αυτήν μιας δραματικής εξομολόγησης, αποτινάσσοντας όμως από το λεξιλόγιο του ήρωα τον καθωσπρέπει λόγο.

 

Ένα βιβλίο γραμμένο για την παιδική αθωότητα και ευαισθησία που θίγει κάποια από τα προβλήματα της εφηβείας. Γραμμένο από έναν συγγραφέα που επιθυμεί να διασώσει την παιδικότητα από την ενηλικίωση, ''Ο Φύλακας στη Σίκαλη'' - ένα βιβλίο με τίτλο συμβολικό - αποτελεί σημαντικό σταθμό τόσο στην πορεία του ίδιου του συγγραφέα όσο και στην πορεία της αμερικανικής λογοτεχνίας.

 

 

 

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review