Το πιο γλυκό όνειρο

Το βιβλίο αυτό είναι από αυτά που τα αγόρασα τελείως τυχαία επειδή τα βρήκα σε προσφορά. Άρχισα να το διαβάζω μία νωθρή μέρα που δεν είχα διάθεση για τίποτα και δεν μπόρεσα να το αφήσω από τα χέρια μου μέχρι να το τελειώσω. Είναι από τα βιβλία που όλοι μπορούν να ταυτιστούν με κάποιον από τους χαρακτήρες του, που σε σημαδεύουν και μένουν μέσα σου και έρχονται στην μνήμη σου σε παράξενες στιγμές.


Μέσα από αυτό έκανα την γνωριμία μου με την συγγραφέα του Ντόρις Λέσινγκ, η οποία τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2007 σε ηλικία 58 ετών. Αγγλίδα, που γεννήθηκε στην Περσία (νυν Ιράν) και μεγάλωσε στην Νότια Ροδεσία (νυν Ζιμπάμπουε). Το ύφος της αφήγησης της είναι απλό και ειλικρινές, ενώ όλο το βιβλίο είναι γραμμένο σαν μία ενιαία αφήγηση από την οποία απουσιάζει ο χωρισμός σε κεφάλαια.


Η ιστορία διαδραματίζεται στην δεκαετία του εξήντα, μία εξαιρετικά αντιφατική κατά την Λέσινγκ εποχή. Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από τους χαρακτήρες της Φράνσις Λένοξ, των παιδιών της, του πρώην άντρα της καθώς και της μητέρας του, στης οποίας το σπίτι μένει λόγω οικονομικών προβλημάτων. Κάθε βράδυ στην κουζίνα της μαζεύεται ένα ενθουσιώδες, γεμάτο θράσος και όνειρα, πλήθος παιδιών τα οποία μεγαλώνουν γρήγορα και ονειρεύονται να αλλάξουν τον κόσμο, να τον κάνουν καλύτερο, σωστό.

 

 

Η Ντόρις Λέσινγκ περιγράφει αριστοτεχνικά καθέναν από αυτούς τους χαρακτήρες που μεγαλώνουν με απόλυτη ελευθεριά, χωρίς όρια με φόντο ένα ρευστό πολιτικό σκηνικό. Ο ονειροπόλος «σύντροφος Τζόνι» που δεν κατάφερε ποτέ να βάλει σε τάξη την ζωή του, ο κατά βάθος συντηρητικός, Άντριου, ο παθιασμένος Κόλιν, η δειλή και φοβισμένη Σίλβια, η Γιούλια που βγήκε από δύο πολέμους και αδυνατεί να καταλάβει την εποχή, η Ρόουζ, ο Τζέημς, είναι μόνο λίγοι από τους χαρακτήρες των οποίων η ζωή ξετυλίγεται μέσα στο βιβλίο.

 

Η Λέσινγκ αφηγείται την πορεία τους, την ζωή τους και ακολουθεί την πορεία ενός ονείρου που ξεφτίζει και χάνεται καθώς οι χαρακτήρες της μεγαλώνουν σε έναν κόσμο σκληρό και κυνικό. Οι ζωές τους συναντιούνται ξανά, μετά από χρόνια, αλλά ο καθένας έχει ακολουθήσει διαφορετική πορεία και το όνειρο έχει παραμορφωθεί ή εξαφανιστεί.


Η αναπόφευκτη κατάρρευση των εφηβικών ονείρων, ο νεανικός ιδεαλισμός σε αντιπαράθεση με την πραγματικότητα και η αλλαγή που φέρνουν τα χρόνια στους ανθρώπους είναι θέματα που κυριαρχούν στο βιβλίο αυτό που κατά την γνώμη μου δικαιολογεί πλήρως κάθε μία από τις διακρίσεις που έχει λάβει η Λέσινγκ.

 

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review